Titel: "Snavband"

Meddelare: Arbetare Johan Lindman  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Då en människa eller ett djur vrickat sig i en led ("snavat sig", om det är i fotlederna) har man brukat binda på ett "snavband", vilket beredes sålunda: Man tar nio trådar olikfärgade, lägger dem tillsammans jämnlöpande och slår tre knutar på hela tåten "ansjönsch". De skall sitta så nära varandra, att de alla berör huden sedan man knutit bandet om leden. Detta tros hjälpa.

Samma uppt. även under rubrik: II. Näringarna. B. Boskapsskötseln. f. ) Kreaturens sjukdomar och deras botande. 2. ) Medelst ceremonier.